Artvin Çoruh Üniversitesi

Kore Kültür Günü Etkinlikleri, Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Düzenlendi

Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Büyükelçiliği ve Kore Kültür Merkezi (Ankara) tarafından organize edilen ve Üniversitemiz tarafından desteklenen “Kore Kültür Günü Etkinlikleri”, 19 Nisan 2017 Çarşamba günü Üniversitemiz Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Kore Büyükelçiliği Müsteşarı Dong-Woo Cho, Kore Büyükelçiliği yetkilileri, kent genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Artvinli Kore gazileri, idareciler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikler öncesinde Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dong-Woo Cho, Müsteşar Dong-Woo Cho’nun eşi Hanımefendi Sook-Gyeong Shim ve Büyükelçilik yetkilileri Heeyon Park ve Yoon Seo Han, Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki’yi ziyaret etti. Rektörlük Makamında gerçekleşen görüşmede Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki konuklara, Üniversitemizin kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği fiziki, akademik ve eğitimsel gelişimler hakkında özet bilgiler aktardı. Ziyaret karşılıklı temenniler ve hediye takdimi ile sona erdi.

Etkinlikler kapsamında; Türkiye-Güney Kore ilişkilerinin tarihi gelişimini özetleyen, Güney Kore’de gündelik yaşam ve eğitim olanakları konularını içeren seminerlere, Kore Savaşı (1950-53) yıllarına ait fotoğrafların sergilendiği fotoğraf sergisine, Kore’nin ulusal kıyafetlerinin tanıtıldığı Kore Geleneksel Kıyafetleri tanıtım merasimine, Kore film gösterimine ve son olarak Kore Geleneksel Müzik Konserine yer verildi.

Müsteşar Dong-Woo Cho: “İki Millet Arasındaki İlişkiler, Göktürklere Kadar Uzanmaktadır”

Etkinlikler çerçevesinde Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen “Kore-Türkiye İlişkileri” konulu seminerde Türkçe sunum yapan Kore Büyükelçiliği Müsteşarı Dong-Woo Cho, Türklerle Koreliler arasında tarihsel bir bağ olduğuna ve bu bağın Göktürkler dönemine kadar uzandığına dikkat çekti. Göktürkler döneminde Koreliler ve Türklerin dönemin Çin devletine karşı birlikte mücadele ettiğinin altını çizen Müsteşar Dong-Woo Cho, tarihin çeşitli dönemlerinde iki medeniyet arasında gerek ticari gerekse kültürel ilişkilerin devam ettiğini hatırlattı. Türkiye-Kore arasındaki ilişkilerin, 1950’li yıllara damga vuran Kore Savaşında daha da ileri düzeye taşınarak iki ülke arasındaki bağın güçlendiğine vurgu yapan Müsteşar Dong-Woo Cho, Güney Korelilerin Türkiye’den gelen vatandaşları, her zaman kardeş sıcaklığı ile karşıladığını ifade etti.

Sunumunda iki ülke arasındaki ortak kültürel değerleri öne çıkaran Dong-Woo Cho, Güney Kore’nin teknoloji, eğitim ve sanayi alanlarında gerçekleştirdiği yatırımlar ile Kore halkının gündelik yaşantısı hakkında özet bilgiler de aktardı.

Kore Büyükelçilik Müsteşarı Dong-Woo Cho’nun sunumunun ardından Kore Büyükelçiliği Kültürel Etkinlik Uzmanı Yoon Seo Han tarafından, Güney Kore’de eğitim olanakları ve Kore dilinin temel özelliklerini özetleyen sunuma yer verildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki: “İki Ülke Arasındaki Kültürel Köprülerin Tanıtımında ve Pekiştirilmesinde, Bu Etkinlik Önemlidir”

Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki,  Kore Geleneksel Müzik Konseri öncesinde yaptığı konuşmasında, Artvin Çoruh Üniversitesi olarak, iki ülke arasındaki kültürel köprülerin tanıtılmasını ve pekiştirilmesini amaçlayan bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi. İki ülkenin geçmişten bu yana köklü bir etkileşime sahip olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Ülkemiz kültür, akademi ve eğitim alanlarında Güney Kore ile köklü dayanışmalar içerisinde yer almaktadır. Bugün burada, kültürel alandaki bu anlamlı etkinliklerden birisine Artvin Çoruh Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktayız. Milletler arası kültür dayanışmasının önemli örneklerinden birisi olmasının yanı sıra bu etkinlik, uluslararası alanda yeni kültürel perspektifler sunması açısından Üniversitemizin ve Artvin’in sınır ötesi tanıtımında kayda değer bir role sahiptir. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese saygı ve şükranlarımı sunarım” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki’nin konuşmasının ardından Kore Geleneksel Müzik Konseri düzenlendi. Konserin ardından konuk sanatçılara çiçek takdim edildi.

20 Nisan 2017 Perşembe