Artvin Çoruh Üniversitesi

‘Artvin İnsanı İçin Orman ve Ekonomi’ Çalıştayı Yapıldı

Artvin’de 28 Nisan 2017 Cuma günü “Artvin İnsanı İçin Orman ve Ekonomi” konulu Çalıştay düzenlendi.  Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştaya Artvin Valisi Ömer Doğanay, AK Parti Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Orman Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin, Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Ormanların korunarak milli ekonomiye kazandırılması bu süreçte de orman köylüsünün refah düzeyinin artırılması gibi konuların tartışıldığı çalıştayın açılış konuşmasını Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu yaptı. Çalıştayın bir diğer konuşmacısı Orman Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin, çalıştayın burada yaşayan insanların gelirinin artması noktasında ve ormancılık çalışmalarında bir katma değer oluşturacağını söyledi. Şahin konuşmasında, Orman Genel Müdürlüğünün ormancılıkla ilgili çeşitli alanlarda yaptığı ve yapmayı planladığı çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla da “Yüzde 57’si orman olan bir ilin insanları olarak biz Artvinliler, orman dostuyuz. Artvin’imizin ormanları koruyan bir yapısı var.  Ancak “bu kadar ormanı olan bir ilde doğal nimetlerden yeterince istifade edebiliyor muyuz?” sorusunu da sormak gerekiyor.

Ayrıca meyve ve yemiş türleri ile ilgili tarım çalıştayı yapılarak, Artvin’in çeşitli alanlardaki bitki envanterinin çıkarılması, gen tespitlerinin yapılması gerekmektedir. Artvin’in doğal güzelliklerinin korunması ve geleceğe dönük daha kapsamlı çalışmalar yapılabilmesi için bunlar önemlidir. Bitkiler konusunda yapılan çalışmalar gibi meyveler ve yemişler alanlarında da tespit çalışmaları yapılarak bu bitki türlerinin marka değerleri ön plana çıkarılmalıdır. Marka olacak ürünleri destekleyen, ekonomiye kazandıran Yusufeli zeytini, Çoruh hurması gibi bitki çeşitlerinde marka değeri yaratmak yörenin tanıtımına ve ekonomisine olumlu katkılar yapacaktır” dedi.

Artvin Valisi Ömer Doğanay ise konuşmasında Artvin’in sadece arada bir gelip görülecek yer olmadığını yaşanılabilecek güzel şehir olduğunu söyledi. Artvin’in yaşam standartlarını destekleyecek, Artvin’de ekonomiyi canlandıracak adımların atılabilmesi için tüm sektörlerde kolektif çalışmaların yürütülmekte olduğunu kaydeden Vali Doğanay “Biz orman hazinesinin içindeyiz. Eksik yönlerimizi tamamlayıp bu hazineyi değerlendirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan sunumlara geçildi. Tek oturumda gerçekleştirilen çalıştayda, “ormancılık sektörünün ve orman işletmelerinin verimliliğinin artırılması”, “Endüstriyel odun hammaddelerinin ekonomideki yeri”, “Yöreye has orman ürünlerinin tespiti”, “Bitki çeşitliliğinin korunması ve artırılması”, “Orman köylülerinin ve çalışanlarının sosyo-ekonomik analizi” gibi konular üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.

Çalıştay, sunumların akabinde yapılan soru-cevap bölümünde vatandaşların öneri ve taleplerinin dinlenmesi ile sona erdi.

29 Nisan 2017 Cumartesi