Dış Ticaret Programı Öğrencileri İçin Hopa Limanı ve Sarp Gümrük Kapısına Teknik Gezi Düzenlendi!

19 Aralık 2019, Perşembe 190

Dış Ticaret alanındaki temel bilgileri öğrenmek, güncel konuları takip etmek ve müfredattaki konuların uygulama yönünü görmek amacıyla yüksekokulumuz Dış Ticaret Programı, teorik bilgilerin yanı sıra uygulama eğitimlerine de önem veriyor. Bu bağlamda meslek yüksekokulumuz Dış Ticaret Programı tarafından, Hopa Limanı ile Sarp Gümrük Kapısındaki ithalat ve ihracat işlemlerinin öğrencilerimiz tarafından yerinden gözlemlemesi amacıyla teknik ziyaret düzenlendi.

Dış Ticaret Programı Öğr. Gör. İpek Kurt ve Öğr. Gör. Metin Özkul öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte öğrencilerimiz, Gümrük İşlemleri ve Dış Ticaret İşlemleri dersleri kapsamında Hopa Limanına giderek ders içeriklerinde geçen konuları yerinde inceleme şansını yakaladı. Liman yetkililerinden operasyon şefi Mustafa Ahmetoğlu, öğrencilere liman sahasını gezdirerek, sahadaki faaliyetler konusunda bilgiler verdi. Öğrenciler; liman sahasında gemilerin yüklerinin boşaltılması, gemiye yük yüklenmesi, yüklerin antrepolarda saklanması, geçici depolara konulması ve buralarda yapılan elleçleme faaliyetlerini yerinde görme imkânı elde etti. Ardından Hopa Limanı ISG Uzmanı Emine Gümüşkaya, öğrencilere limanın ülkemiz ticaretine katkısı ve önemi hakkında genel bilgiler verdi ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Teknik gezinin bir diğer bölümündeyse Sarp Gümrük Kapısı ziyaret edildi. Burada öğrencilere araçların ülkeye giriş çıkışlarında hangi işlemlerden geçtiği, kırmızı hatta düşen araçların muayene işlemlerinin ve x-ray taramasının nasıl yapıldığı konusunda bilgiler verildi. Ardından yolcu geçişlerine ilişkin süreçler tanıtılarak, ülkeye girişlerde kişilerin yanlarında gümrüksüz geçirebileceği eşyalara ilişkin yasal haklar konusunda bilgilendirme yapıldı. Öğrencilerin soruları yanıtlandı. Daha sonra Sarp Gümrük Müdürü Atila Karataş toplantı odasında öğrencilere gümrük kapısı hakkında ve buralarda istihdam edilebilme konusunda bilgilendirmede bulundu.