ENGLISH

İstiklal Marşının Kabulünün 97. Yıl Dönümü Etkinliği: “Milli Marş Kavramı ve Türk Milli Marşı” Konferansı

12 Mart 2018, Pazartesi 156

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından İstiklal Marşının Kabulünün 97. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü (12 Mart) etkinlikleri kapsamında Üniversitemizde, “Milli Marş Kavramı ve Türk Milli Marşı” konulu bir konferans düzenlendi. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta milli marş kavramı, milli marşların tarihsel süreci ile İstiklal Marşının milli ve edebi yönü gibi konularda değerlendirmelerde bulunuldu.
Milli marş kavramının Avrupa ve Asya kıtalarında oluşum sürecini özetleyen Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, milli marş kavramının ilk kez 1800’lü yılların İngiltere’sinde ortaya çıktığını bildirdi. Türk milletinin ulusal bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinin bir sembolü olarak değerlendirdiği İstiklal Marşı’ndan önce de gerek Osmanlı İmparatorluğunda gerekse Göktürklere kadar uzanan geniş tarihte resmi anlamda olmasa da “milli marş” kavramını andıran destansı metinlere sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bozdoğan, İstiklal Marşının ve Göktürk kitabelerinin “millet” ve “ulusal bağımsızlık” temasında örtüşen ifadelere sahip olduğunu dile getirdi.
İstiklal Marşının sadece milli ve dini değerleri yansıtmasıyla değil aynı zamanda edebi bir metin olarak da şahane bir üslupla meydana getirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Aydoğan, “İstiklal Marşı, Türk milletinin tarihten bugüne kadar yoğrulagelmiş bağımsızlık tutkusunu ve millet olma bilincini yansıtan tarihimizin destansı şiirlerindendir. Ulus olarak bağımsızlık mücadelesi verdiğimiz o çetin günlerde yazılmış olması İstiklal Marşının tarihimiz için önemini daha da artırmaktadır. İstiklal Marşı sadece destansı yönüyle değil aynı zamanda edebi yönü ve üslubuyla da öne çıkan değerli bir metindir. Türk milleti için özel bir anlam çağrıştıran her bir kelimesi itina ile seçilmiştir. Bu bakımdan İstiklal Şairi Mehmet Akif, ulusumuzun o dönemki makus talihinin değiştirilmesi yönünde heyecan uyandıran bir şiire, çok değerli bir esere imza atmıştır” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan İstiklal Marşının bestelenmesiyle ilgili notlar aktardıktan sonra konuşmasını tamamladı.