Üniversitemizde 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

18 Ekim 2017, Çarşamba 499

Artvin Çoruh Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, 17 Ekim 2017 Salı günü Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. Törene Artvin Valisi Ömer Doğanay, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ramazan Gürler, Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik ve il protokolünden davetliler ile Üniversitemiz personeli ve öğrencileri katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören Üniversitemizin gelişimini resmeden sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki: “Üniversiteler sadece kuru bilgi üretmemeli, tarihi, kültürü ve medeniyeti ile barışık, milli ve manevi değerlerinden kaynaklanan hikmetli bilgi üretmelidir.”

Törenin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki gerçekleştirdi. “Ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal problemlerin bütün dünyayı ve ülkemizi derinden etkilediği bir ortamda yeni bir eğitim öğretim yılına başlıyoruz” sözleri ile konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, küresel güçler tarafından 100 yıl önce olduğu gibi coğrafyamızın bugün de yeniden şekillendirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Üniversitemizin kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği akademik-eğitimsel gelişimi ve Üniversitemizin mevcut durumu ile geleceğe dönük planlarını anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Bölgemiz, küresel güçler tarafından 100 yıl önce olduğu gibi, bugün de yeniden şekillendirilmeye çalışılıyor.

Türk milleti tarih boyunca bölge ve dünya siyasetinde çok önemli roller üstlenmiş, barışın ve huzurun teminatı olmuştur. Türkiye tarihi misyonu ve stratejik önemi nedeniyle alternatifi olan bir ülke değildir. Dolayısı ile güçlü olmak zorundadır. Türkiye’nin tekrar tarihteki misyonunu oynaması için çözmesi gereken sorunları olduğu bir gerçektir. Ancak temel problemlerimizin eğitim meselesi ve bununla doğrudan bağlantılı olarak üniversite meselesi olduğunu söyleyebiliriz.

Gelişmiş üniversiteleri olmayan bir ülkenin sanayileşmesi ve teknolojik gelişmesi mümkün değildir ve bunun bir örneği yoktur. Dün olduğu gibi bugün de bilgiyi üreten ve onu katma değere dönüştüren ülkeler, küresel rekabet ortamında en başarılı ülkelerdir.

Ülkeler arasında gayri safi yurt içi hasıladan Ar-Ge’ye en fazla pay ayıran ülkeler yüzde 3 den daha fazla ile Güney Kore, Japonya, Almanya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerin olduğunu görüyoruz.

Türkiye'nin AR-GE' ye yönelik harcamaları ise hızla artarak 2000’de %0,48 düzeyinden 2010'da %0,84 oranına ve 2016 yılında %1 düzeyine çıkmıştır. Ar-Ge’ye yönelik harcamalarda önemli artış olmasına rağmen henüz istediğimiz noktaya ulaşmış değiliz.

Ülkelerin gelişmişliği ile bilimsel yayın sayısı arasındaki ilişkiye baktığımızda şaşırtıcı bir ilişki olduğunu görüyoruz.

2016 yılı başında dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD’nin en fazla yayın ve patent sayısına sahip olduğunu görüyoruz. Yayın sıralaması açısından ABD'yi sırasıyla yine dünyanın en büyük ekonomilerine sahip olan Çin, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Brezilya ve İtalya takip ediyor.

2000 yılında Türkiye’nin ekonomik büyüklük açısından 26. sırada, yayın sayısı açısından ise 25. sırada yer aldığını görüyoruz. 2016 yılına geldiğimizde ise, Türkiye, ekonomik büyüklük olarak dünya genelinde 17., yayın sıralamasında ise yine 17. sırada yer almaktadır.

Yükseköğretimde, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve harcamalarında ülkemizin çok büyük bir gelişme gösterdiğini ancak daha çok çalışmamız gerektiğini de anlamaktayız. Bilimsel yayınların kalitesini de artırmak zorundayız. Üniversiteler sadece kuru bilgi üretmemeli, aksine tarihi, kültürü ve medeniyeti ile barışık, milli ve manevi değerlerinden kaynaklanan hikmetli bilgi üretmelidir.

Değerli konuklar,

Sizlere üniversitemiz hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Halen Üniversitemizde;

2 Enstitü, 9 Fakülte, 2 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu ve 10 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

Üniversitemizde yaklaşık 10 bin öğrencimiz okumaktadır. 2017-2018 Akademik yılında, Artvin Çoruh Üniversitesi ailesine 255 tanesi yüksek lisans ve doktora programı öğrencisi olmak üzere 2200 yeni öğrenci katılmıştır.

Geçen yıl yeni bir program olarak yalnızca Artvin Meslek Yüksekokulunda 2 yıllık Kültürel Miras ve Turizm programı öğrenci almıştır. Gelecek yıl inşallah yeni program sayısını artırarak Artvin’imizde öğrenci sayımızı artırmak istiyoruz.

Artvin Çoruh Üniversitesi olarak sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da büyümeye devam etmek zorundayız.

Bu yıl içerisinde İşletme Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu YÖK ve Bakanlar Kurulundan geçerek Üniversitemizde kurulmuştur. Ayrıca bu yıl içerisinde 5 Araştırma ve Uygulama Merkezi açılmıştır.

Üniversitemiz fiziki anlamda da büyümeye devam etmektedir. Yakında bitecek olan Merkez Kütüphanemizin bu yılsonunda faaliyete geçmesini planlamaktayız. Yapımı devam eden Arhavi Meslek Yüksekokul binasının gelecek yıl tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca Merkez Yerleşkede; Rektörlük binası yapımı için proje ihalesine çıkılmıştır.

Sevgili Öğrenciler,

Güzel ilimiz doğa harikası Artvin’i ve üniversitemizi seçtiğiniz için hepinizi kutluyor, ailemize hoş geldiniz diyorum.

Demokrasiye ve milli iradeye karşı yapılan hain darbe kalkışması gibi olayların yaşanmaması sizlerin elindedir. Eğer sizler kendinizi hem alanınızda iyi yetiştirirseniz, hem de tarihinizle, medeniyetinizle barışık olursanız, her zaman demokrasiden ve milli iradeden yana tavır alırsanız bu tür olumsuzluklar bir daha yaşanmayacaktır. Türkiye’nin bu yüzyıl için belirlediği hedeflere ulaşması önündeki şer odaklarına imkân vermemelisiniz.

Değerli Konuklar,

Üniversitemizin kuruluş aşamasından itibaren bu günlere gelmesinde büyük katkı ve destekleri olan tüm akademik ve idari personelimize, ilimizin değerli kamu kurum ve kuruluşları ile bürokratlarına, öğrencilerimize kucak açan Artvin halkına, davetimize icabet ederek bizleri onurlandıran siz saygıdeğer konuklara, kısacası emeği geçen herkese şahsım ve Artvin Çoruh Üniversitesi ailesi adına bir kez daha teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Değerli misafirler, Değerli mesai arkadaşlarım,

2017-2018 Akademik Yılının başta Üniversitemiz olmak üzere tüm yükseköğretim camiası için hayırlı bir yıl olması temennisiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

 

Vali Doğanay: “Cehalete karşı ilim silahıyla mücadele etmek, geleceğe ışık tutmaktır”

Programda bir konuşma gerçekleştiren Artvin Valisi Ömer Doğanay ise, üniversitelerin ülkelerin geleceği için nitelikli ve kaliteli insan yetiştirme konusunda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, “Öğrencilerimiz burada alacakları eğitim sonrası iş hayatında milletimize hizmet edeceklerdir. Öğrencilerimiz inşallah kendisini en iyi şekilde yetiştirir ve ülkemizin geleceğini inşa etme noktasında üzerlerine düşen görevi laikiyle yerine getirirler. Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi ‘Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.’ Bütün insanlığın düşmanının temelde cehalet olduğunu unutmamalı ve cehalete karşı ilim silahıyla mücadele ederek geleceğimize ışık tutmalıyız” dedi.

 

 

Prof. Dr. Abdul Hayır: “Yükseköğretim Sistemi ve Üniversiteler”

Konuşmalarının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdul Hayır tarafından “Yükseköğretim Sistemi ve Üniversiteler” konulu açılış dersi verildi. Prof. Dr. Abdul Hayır açılış dersinde, ülkemizde ve batı dünyasında üniversitelerin tarihsel gelişimi hakkında özet bilgiler aktardı. Günümüzde üniversitelerin misyonunun değiştiğini ve geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Abdul Hayır üniversitelerin eğitimden akademiye, sanattan kültüre, sosyal yaşamdan ekonomiye kadar hayatın birçok alanına etki etmeye başladığına dikkat çekti.

Modern üniversite anlayışında disiplinler arası kalın duvarların yıkıldığına ve üniversitelerin bütünleşik eğitim programları yardımıyla artık çok yönlü eğitim sisteminin odağı haline geldiğini dile getiren Prof. Dr. Abdul Hayır, modern yükseköğretim yaklaşımı ile birlikte üniversitelerin öğrencilere salt bilgi aktarmaktan ziyade eleştirel düşünme, temel yaşam ve iletişim becerileri, takım çalışması, problem çözme ve uluslararası farkındalık becerileri kazandırma gibi fonksiyonları üstlendiğini bildirdi.

Ülkemizde ve dünyada üniversitelerle ilgili istatistiki bilgiler paylaşan Prof. Dr. Abdul Hayır, ülkemiz yükseköğretiminin küresel rekabette yer alabilmesi adına modern üniversite yaklaşımı üzerinde daha fazla durulması gerektiğini ifade etti.

Yükseköğretimde bilimsel yayın ve araştırmaların önemine vurgu yapan Prof. Dr. Abdul Hayır, bilimsel yayın ve araştırma projelerinde niceliksel ve niteliksel artışların yükseköğretim kalite değerlendirilmesi sürecinde kritik bir noktada yer aldığını söyledi.

Prof. Dr. Abdul Hayır, üniversiteler için ayrılan Ar-Ge bütçesinin artırılması ve üniversite içerisinde zaman ve para kaybının önlenmesi, Ar-Ge olanaklarının daha az masraflarla daha fazla kitleye ulaştırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Açılış programı, Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki tarafından konuk akademisyen Prof. Dr. Abdul Hayır’a plaket verilmesi ile sona erdi.