Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta ve Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinde İncelemelerde Bulundu

22 Haziran 2020, Pazartesi 306

AK Parti Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki ve AK Parti Artvin İl Başkanı Fatih Tahtalı Botanik Bahçesini gezerek devam etmekte olan çalışmaları yerinde görme imkanı buldu. Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

AK Parti Artvin Milletvekili Sayın Av. Erkan Balta, Türkiye'nin en zengin bitki çeşitliğine sahip olan Artvin’de üniversitemiz tarafından botanik bahçesi kurulmasını önemsediklerini ve bu projenin İlimize ve ülkemize önemli katkılar sunacağına inandıklarını ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Bölgesel Kalkınma Odaklı “Tıbbi Aromatik Bitkiler” alanında İhtisaslaşan üniversitemiz için önem taşıyan Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinde, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Botanik Bahçesi projesinin gerçekleşmesini katkı sunan Sayın Ali Nihat Gökyiğit beyefendiye ve botanik bahçesi alanının üniversiteye kazandırılmasında ve projenin her aşamasında  destek olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Dr. İsrafil Kışla’ya, AK Parti Artvin Milletvekili Sayın Erkan Balta'ya, Merkez Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu’na, üniversitemiz akademik ve idari personeline ve projenin hayata geçirilmesinde emek sarf eden herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Botanik Bahçesindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu ise Artvin kent merkezine 6 kilometrelik mesafede yaklaşık 200 dönümlük araziye kurulan botanik bahçesinde sera, tematik bahçe, yöresel evler sokağı, etnografik bahçe, gen bahçesi, gül bahçesi, kafe, konaklama birimleri gibi ünitelerin yer alacağını belirtirken, yetiştirilmesi planlanan bitki türlerinin ise ballı bitkiler, endemik türler, odunsu bitkiler ve tıbbi aromatik bitkiler olarak sınıflandırılacağını bildirdi.

Botanik Bahçesinin endemik tür çeşitliliği ve bitki taksonu yönünden ülkemizin en zengin ili olan Artvin’in bu bitki zenginliğinin korunmasına yönelik önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eminağaoğlu, şu açıklamalara yer verdi:

“Artvin, sadece endemik bitkilere değil nesli tükenmekte olan türlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağlamda çevresel faktörlerden dolayı tehdit altında olan türler ile nesli tükenmekte olan türler, öncelikle uygulama seralarında korumaya alınacak, akabinde Botanik Bahçesine taşınarak türlerin kalıcılığı sağlanacaktır. Botanik Bahçesi içerisinde “tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi” ve tıbbi aromatik bitkiler üzerine araştırmaların yapılacağı 450 m2 büyüklüğünde AR-GE serası yapımı devam etmektedir. Bitki Tema Alanlarında 500 nadir (150 endemik) bitki türü, 200 tıbbi-aromatik, 100 yem ve ballı bitki yanında 1200 civarında egzotik bitki türünün yetiştirilmesi planlanmıştır. Botanik Bahçesinde bulunması hedeflenen tür sayısı toplam 2000 civarında olacaktır.”