Artvin Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi

17 Nisan 2019, Çarşamba 492

Kongre Anasayfası

Artvin Çoruh Üniversitesi ve Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) iş birliğiyle düzenlenen "Artvin Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi" 17 - 19 Nisan 2019 tarihleri arasında yapıldı. Hopa Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen kongrenin açılış merasimine Artvin Valisi Yılmaz Doruk ve Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki ile il ve ilçe protokolünden davetliler, iş adamları, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Kongre hakkında değerlendirmelerde bulunan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, eğitim ve turizm kenti olan Artvin'in, ekonomik ve ticari dinamizmini Hopa ilçesinin temsil ettiğini söyledi. Bu nedenle kongrenin Hopa'da yapılmasının isabetli olduğunu belirten Vali Doruk, "Tarımdan kültüre, turizmden ekonomiye, finansa kadar birçok alanda bilim adamları tarafından sunumlar yapılacak, bildiriler yayımlanacak. Bizler de bunları kitap haline getirip toplumunun bilgilenmesine sunacağız.” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki ise üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin nitelikli insanlar yetiştirmek olduğuna dikkat çekerek, Artvin Çoruh Üniversitesi olarak bu hedefe ulaşmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.
Artvin Çoruh Üniversitesinin Ar-Ge çalışmaları vasıtasıyla elde edilen bilgi ve birikimleri topluma, sanayiye ve ekonomiye kazandırmak gibi bir görevinin olduğunu belirten Prof. Dr. Fahrettin Tilki, "Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, sadece analiz etmek ve teorik bilgi üretmek  anlamında değil aynı zamanda kente ve bölgeye yeni kazanımlar sağlamak, kentin tanıtımına destek olarak kente katma değer kazandırmak gibi bir rol üstlenmektedir. Bu kongre akademi, eğitim ve iş dünyasının ortak paydada bir araya geldiğinin bir göstergesidir” diye konuştu.
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Murat Berberoğlu da kongre programına ilişkin bilgi verdi.
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Akyürek ise, kentin limanı, Sarp Sınır Kapısı, tarımı, balığı ve son yıllarda artarak gelişen turizm sektörüyle bir ticaret merkezi haline geldiğini söyledi.
120’nin Üzerinde Akademisyen Katıldı
Kongreye yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerden 120’nin üzerinde akademisyen iştirak etti. 3 gün boyunca 20 oturumda tertiplenen kongre boyunca toplumsal yaşamdan eğitim ve turizme, ekonomiden sanayiye, sağlıktan enerji üretimine kadar geniş konu yelpazesine yer verildi.

Kongrede değerlendirilen bazı sunumlar şu şekilde;

“Enerji İthalatının Cari İşlemler Açığı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi”, “Kazak Halk Hekimliğindeki Hayvansal Ürünlerle Tedavi Yöntemleri”, “Birleşmiş Milletler Barışı Korumakta Umut Vaat Etmekte Midir?”, “Enerji Güvenliği Stratejilerinde Türkiye’nin Jeopolitik Konumunun Önemi: TANAP Projesi”, “Kripto Paraların Geleceği”, “Bulanık Todım Yöntemiyle Gıda Sektöründe Tedarikçi Seçimi”, “Sosyal Eşitsizliğin Doğası ve Toplumsal Yansımaları”, “Türkiye’de Kentsel Yoksullukta Belediyelerin Rolü”, “Doğu Karadeniz Bölgesinde Yer Alan İllere Ait Sağlık Göstergelerinin Karşılaştırılması”, “Doğu Karadeniz Yöresinde Bir Gelenek: Atmacacılık”, “Turizm Endüstrisinde Faaliyet Gösteren Yerli Örgütlerin Global Turizm Pazarlamasındaki Rolü”, “Kamerun Mutfağı Gastronomik Unsurlarının Değerlendirilmesi”, “Kredi Kartı Kullanımında Etkili Olan Faktörler”, “Veri Madenciliğinde Sınıflandırma: İkinci El Otomobil Fiyatları Üzerine Bir Araştırma”, “Süper Lig Futbol Kulüplerinin Finansal Performansının Dupont Finansal Analiz Sistemi Kullanılarak İncelenmesi”, “Azerbaycan, Rusya ve Kazakistan GSYİH’ları Arasındaki Eşbütünleşme İlişkileri”, “Günümüz Rusya’sında Ataerki ve Kadınların Ahvali”, “Kosova’da Türkçe Eğitimi ve Karşılaşılan Problemler.”

Hopa TSO İle İşbirliği Protokolü

Açılış töreninin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki ve Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek tarafından taraf kurumlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını hızlandırmaya yönelik ortak işbirliği protokolü imzalandı.