Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, On Birinci Kalkınma Planı Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısına Katıldı

05 Nisan 2018, Perşembe 127

On Birinci Kalkınma Planı Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın başkanlığında, Samsun Valisi Osman Kaymak’ın ev sahipliğinde, TR81 (Bartın, Zonguldak, Karabük), TR82 (Sinop, Kastamonu, Çankırı), TR83 (Samsun, Çorum, Amasya, Tokat) ve TR90 (Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin) bölgelerinden oluşan toplam on altı ilin valileri, rektörleri, belediye başkanları ile ticaret, sanayi, ziraat ve esnaf sanatkâr odası başkanlarının katılımıyla,  4 Nisan Çarşamba günü Samsun’da gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki’nin de katıldığı toplantıda Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin 2019-2023 kalkınma planları ve yatırımları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Toplantıda bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin yatırımlarla güçlenmekte olduğunu ifade ederek, “Yapılan yatırımların yanı sıra aynı zamanda terör örgütleriyle de mücadele edilmektedir. Dün Türkiye için çok önemli yatırımın temelini attık ki, bana göre, Türkiye’nin kalkınma sürecinin tetikleyicisi olan yatırımın temelini attık. Türkiye’nin en büyük yatırımı, tam 20 milyar dolarlık. Türkiye’yi özellikle nükleer alanda söz sahibi yapacak, bu teknolojiye sahip olmasını sağlayacak olan, çok önemsediğimiz ve çok önemli bir yatırım. Nükleer teknoloji, hemen hemen her alanda kullanılan ve ileri teknoloji alanında ihtiyaç duyulan önemli sektörlerimizden bir tanesi. Bu açıdan biz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin’in beraber temelini attığı bu yatırımı ülke olarak çok önemsiyoruz ve Türkiye’nin kalkınma sürecini tetikleyeceğine inanıyoruz” dedi.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 11. Kalkınma Planının bitirileceğini dile getiren Bakan Elvan,  “On Birinci Kalkınma Planımıza çok büyük önem veriyoruz. İlk kez kalkınma planı hazırlarken, özel ihtisas komisyonları dışında 81 ilde çalışmalar yaptık. 'Burada yerelin düşüncesi nedir? İllerimizin öncelikleri nedir? İllerimiz Türkiye'ye nasıl bakıyorlar? Türkiye'ye yönelik öncelikleri nedir? Gençlerimizin ve kadınlarımızın öncelikleri nedir?' Bu sorulara her ilde ayrı toplantılar yaparak, cevap aramaya ve çözüm üretmeye çalıştık. Bu bağlamda 81 ilde yaklaşık 250 toplantı gerçekleştirildi” diye konuştu.

Toplantıda Artvin’in ülkemizin en zengin bitki çeşitliliğine sahip ili olmasının önemini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Üniversitemizde Tıbbi ve Aramotik Bitki Laboratuvarı ile Bitki Gen Kaynakları Merkezinin kurulmasının sadece Üniversitemizin değil aynı zamanda kentin, bölgenin ve ülkemizin kalkınması için önemine vurgu yaparak bu konuda Bakan Lütfi Elvan’dan destek istedi.