Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Yerel ve Ulusal Basın Mensupları İle Bir Araya Geldi

04 Mayıs 2021, Salı 265

Artvin’de faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, üniversitemizin vizyon ve misyonu ile ilgili bilgiler verdi. Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlük Senato Toplantı salonda gerçekleştirilen basın toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Prof. Dr. Hüseyin Peker, Doç. Dr. Şule Ceylan, yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Basın toplantısında Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, tıbbı aromatik bitkiler alanında son zamanlarda yapılan çalışmalar hakkında açıklamada bulunarak YÖK'ün "Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı" kapsamında "tıbbi ve aromatik bitkiler" konusunda ihtisas üniversitesi olduklarını ifade etti.

Hedeflerinin bölgesel kalkınmaya ve Artvin ekonomisine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Bilgin, “Yapılacak bilimsel çalışmalar neticesinde tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilecek doğal ürünlerin kozmetik, gıda ve ilaç sanayisi gibi alanlarda üretimlerinin yapılmasını istiyoruz. Biz tıbbi aromatik bitkilerden doğal ürünler elde etmeyi planlamaktayız, bu çerçevede de bilimsel çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Artvin’de bulunan endemik bitkilerin korunması ve geliştirilmesi için de çalışmalar yapmak üzere Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin kurulduğunu açıklayan Rektörümüz Prof. Dr. Bilgin: “Bitki çeşitliliğini arttırmak, tıbbı aromatik bitkiler ile ilgili çalışmalar yapmak,  bitki gen laboratuvarları oluşturmak ve bitki genlerini korumak üzere Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Uygulama ve Araştırma Merkezi açılmış ve çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmektedir. Ayrıca tıbbı aromatik bitkilerle ilgili merkezimiz ileri teknolojiye sahip -Türkiye’de başka yerde olmayan- bir laboratuvara da sahiptir. Bu merkezlere ek olarak Artvin’le ilgili Arıcılık Araştırma Merkezi’nin kurulması, Artvin Zeytininin Korunması ve Geliştirilmesi ile İlgili çalışmaların yapılması, Artvin’in bir diğer potansiyeli olan ormanların korunması ve geliştirilmesi, Artvin’e özgü sanat ve mobilya sektörüne yönelik ürünler elde etmek için Endüstriyel Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kurulması kararları da alınmış ve uygulamaya konulmuştur.”

Rektörümüz Prof. Dr. Bilgin diğer üniversitelerle teknik ve eğitim iş birliği protokolleri imzaladıklarını açıklayarak: Lokman Hekim Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi,  Uludağ Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerle başta Tıbbı Aromatik Bitkiler olmak üzere değişik alanlarda bilimsel ve teknik iş birliği protokolleri imzaladıklarını, imzalanan bu protokoller ve çalışmalarla Tıbbi Aromatik Bitkiler alanındaki faaliyet alanlarının genişletilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesini uluslararası alanda tanıtmaya çalışacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Artvin Çoruh Üniversitesi olarak Kafkasya'da bölgesel bir bilim merkezi olmak istiyoruz. Kafkasya'nın jeopolitik konumu ortada. Hazar Denizini Karadeniz'e bağlayan kilit bir coğrafya. Dünya enerji kaynaklarının yüzde 40'ının olduğu bir bölge. Bu coğrafyanın sınırındaki bir üniversite olarak bölgedeki siyasal gelişmeleri bilimsel bir şekilde ele alarak çalışmalar yapmak istiyoruz. Bunun gibi stratejik çalışmalara da ağırlık vereceğiz. İpek Yolu projesiyle ilgili de çalışmalara başladık. Uluslararası Kafkas Kongresi yapacağız. Artvin Çoruh Üniversitesi'ni uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz. Başta Kafkas ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Balkan ülkelerinden öğrenciler olmak üzere yurt dışından öğrenci çekecek çalışmalar yapmaktayız."

Toplantı Rektörümüz Prof. Dr. Bilgin’in açıklamalarının ardından basın mensuplarının soruları ile sona erdi.