Üniversitemiz TÜBİTAK’ın Alan Bazlı Yetkinlik Analizinde Farklı Alanlarda Başarılı Bir Performans Sergiledi

25 Kasım 2020, Çarşamba 553

TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan “Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi 2020 Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı. Üniversitelerin, teknoloji alt alanları bazındaki araştırma performanslarını karşılaştırmalı olarak değerlendiren rapor, son dört yıldır yayınlanıyor.  Üniversitelerin alan bazındaki yetkinlik  analizi gerek üniversitelerin farklı alanlardaki yetkinliklerini birbirleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesine olanak sağlaması, gerekse bir üniversitenin kendi içince hangi alanda görece daha yetkin olduğunun değerlendirilmesine imkân tanıması açısından önemli bilgiler sunmaktadır.

TÜBİTAK yaptığı analizde, 2014 yılı ve öncesinde kurulmuş olan 160 üniversiteyi, 131 araştırma alanında mercek altına almış olup kalite göstergelerine %60, hacim göstergelerine ise %40 etki değerine sahip olacak şekilde ağırlıklandırmıştır.

Bu göstergeler ışığında alan bazlı yetkinlik analizini değerlendiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Üniversitemiz 24 alanda bu raporda yerini almış olup üniversitemizin özellikle Orman, Eğitim, Matematik, Kentleşme, Entegre Havza, Artırma Teknolojileri ve Organik Kimya alanlarında hem kalite hem de hacimsel olarak oldukça başarılı bir performans sergilediği görülmüştür” dedi. Ayrıca Rektörümüz üniversitemizin Analitik Kimya, İnorganik Kimya, Yoğun Madde Fiziği, Psikoloji ile Seramik ve Kompozitler alanlarında hem hacimsel hem de kalite olarak üniversiteler arasında ön sıralarda yer aldığının altını çizmiştir.

Rapor incelendiğinde, üniversitemizin Toprak ve Bitki Besleme, Coğrafya, Biyomühendislik ile Meteoroloji alanlarında hacimsel olarak ön sıralarda yer aldığı da görülmektedir.

Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “ilgili alanlarda çalışma yapan ve yayınlarıyla hem üniversitemizin hem de ülkemizin ilerlemesine katkı sunan meslektaşlarıma şükranlarımı sunarım” diyerek sözlerini tamamladı.

 

TÜBİTAK Üniversite Yetkinlik Analizi’nin tamamına erişmek için tıklayınız.