Üniversitemizde Gürcistan Kutaisi Devlet Müzesi Sergisi

15 Kasım 2017, Çarşamba 572

Gürcistan Kutaisi Devlet Müzesi tarafından, Türkiye-Gürcistan diplomasi ilişkilerinin kuruluşunun 25. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde el yazması Kur’an-ı Kerim ve Osmanlıca el yazması eserleri konu alan fotoğraf sergisi açıldı.

Serginin açılış merasimine Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Gürcistan Trabzon Başkonsolos Yardımcısı Giorgi Kushitashvili, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Peker, Kutaisi Devlet Müzesi Müdürü Prof. Dr. Nona Kartsidze, Artvin İl Kültür Müdürü Ömer Gümüş ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Protokolün sergiyi gezmesi ve tarihi arşivlerin resmedildiği eserleri incelemesinin ardından Türk-Gürcü ilişkileri ve işbirlikleri konularında bilgilendirme sunumlarına geçildi. Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi Kırmızı Salonda düzenlenen sunumlarda her iki ülke arasında tarihten bugüne uzanan bağa dikkat çekildi.

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze yaptığı sunumda, Osmanlı döneminden bugüne kadar her iki ülkenin ve halkların diyalog içerisinde olduğunu ifade etti. Başkonsolos Mikadsadze, Kafkasya’nın coğrafik konumu ve bu konumun bölge ve dünya siyaseti üzerindeki yeri ve önemi, Türk-Gürcü etkileşiminin tarihsel gelişimi ve Karadeniz Bölgesinde ve Batum’da her iki ülkeye ait tarihi ve kültürel miraslar ile iki ülke arasında çeşitli alanlarda gerçekleştirilen işbirlikleri hakkında bilgiler aktardı.

Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki ise Osmanlı döneminden bugüne kadar uzanan iki ülke arasındaki dostluklar ve kültürel etkileşim hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu ilişkilerin sadece siyasi çerçevede değil sosyal yaşam ve kültürel alanlarda da derinliğe sahip olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, ülkemizin Kafkasya’ya açılan kapılarından biri olan Üniversitemizin de bu sosyo-kültürel etkileşime katkıda bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Üniversitemizin komşu ülke Gürcistan’daki üniversitelerle akademik işbirliklerine önem verdiğini, bugüne kadar Gürcistan’daki üniversitelerle geniş kapsamlı akademik işbirliklerine imza atıldığını ve bu protokoller çerçevesinde ortak çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Müzedeki kültürel mirasların her iki ülke için önemine dikkat çeken Kutaisi Devlet Tarih Müzesi Müdürü Prof. Dr. Nona Kartsidze ise müze arşivinde yer alan tarihi belgeler ve resmi yazışmalar hakkında kısa bilgiler aktardı.

Üniversitemiz ve Kutaisi Devlet Müzesi Arasında Protokol İmzalandı

Sergi açılışı öncesinde Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze ve beraberinde gelen heyeti kabul etti. İki ülke arasındaki gelişen siyasi ve sosyo-ekonomik ilişkiler ve işbirlikleri hakkında değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette Üniversitemiz ve Gürcistan Kutaisi Devlet Müzesi arasında protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde Üniversitemiz akademisyenleri, müzenin tarihi arşivlerine erişim ve müzede bulunan eserler hakkında araştırma yapma hakkı kazandı. Protokol kapsamında ayrıca Üniversitemiz öğrencilerine Gürcistan Kutaisi Devlet Müzesi’nde staj yapma hakkı tanındı. Üniversitemiz Rektörlük makamında gerçekleşen ziyaret karşılıklı hediyelerin verilmesi ve temennilerin ardından sona erdi.