Üniversitemizde “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık” Temalı Panel Düzenlendi

26 Ekim 2021, Salı 124

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Sağlıklı Yaşam Topluluğu iş birliği ile 26 Ekim 2021 tarihinde, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri” kapsamında “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Paneli” düzenlendi.

Dr Öğr. Üyesi Zeynep Temiz moderatörlüğünde yürütülen panelde, Dr. Öğr. Üyesi Melek Ertürk Yavuz, Dr. Öğr. Üyesi Enes Bulut ve Arş. Gör. Dr. Amine Terzi tarafından “Meme Kanserinde Risk Faktörleri, Meme Kanserinde Erken Tanı ve Korunma, Meme Kanseriyle Mücadele: Hasta Deneyimleri” konulu sunumlar yapıldı.

Panelde, Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından pembe kurdele, broşür ve meme sağlığı hakkında bilgiler içeren çikolatalar dağıtıldı.

Meme kanseri, Dünyada ve Türkiye’de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür. Meme kanseri görülme sıklığındaki artış ve küresel meme sağlığı girişimleri, meme kanseri riskine yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmıştır. Farkındalığı artırmak, erken teşhis ve tedaviyi desteklemek amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından itibaren Ekim ayı (1-31 Ekim) “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak kabul edilmiştir.  Erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiş ve 26 Ekim “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak belirlenmiştir. Meme kanserini önleyecek, etkisi kanıtlanmış bir yöntem henüz yoktur, en önemli şans erken tanıdır. Bu nedenle meme kanseri ile mücadelede erken tanı yaşamsal öneme sahiptir.