Üniversitemizde Tıbbi-Aromatik Bitkiler Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

29 Nisan 2021, Perşembe 291

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ihtisaslaşma programına alınan Üniversitemizde, "Tıbbi-Aromatik Bitkiler" ihtisaslaşma alanında yürütülen çalışmalar ve gerçekleştirilmesi planlanan projelerle ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

28 Nisan Çarşamba günü Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin başkanlığında düzenlenen toplantıya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Kibar ile Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü yetkilileri katıldı.

Toplantıda Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Tıbbi Aromatik Bitkiler alanında gerçekleştirilecek çalışmaların hem bölge kalkınmasına hem de uzun vadede ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin; Artvin ilinin bulunduğu jeopolitik konumunun önemini, kentin ve bölgenin böylesi özgün, multidisipliner akademik çalışmalar ve projelere her zaman ihtiyaç duyduğunu dile getirirken, bu projeler vasıtasıyla Üniversitemizin şehrimize katkı sunabileceğini, şehrimizin önemli kazanımlar elde edeceğine ve il turizmine yönelik olumlu gelişmelerin olacağına inandığını belirtti. Tıbbi ve Aromatik bitkilerin birçok kullanım amacı olduğunu ve dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talebin her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Bilgin,  “Artvin’de Tıbbi ve Aromatik Bitki üretiminin arttırılması, bu alanda yeni çalışmaların yapılması ve üniversite-sanayi işbirlikleriyle birçok sanayi kolunun da gelişmesine katkıda bulunabilir. Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip ili olan Artvin’de Üniversitemizin Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında yapacağı çalışmalar ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından son derece önemlidir” dedi. 

Toplantıda; “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin önemi ve endüstriyel kullanımı, bu bitkilerden ilaç üretimine yönelik üretilen bileşikler, Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden ekstre ve uçucu yağların üretilmesi yönünde yapılan çalışmalar, dış ticarette bu ürünlerin katma değer payı, ürünlerin üretim ve pazarlama yöntemleri ile standartlara uygun şekilde üretiminin yapılabilmesi, ilimize özgü olan ürünler konusunda coğrafi etiketlemenin gerekliliği ve önemi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarında (TIBMER) bu kapsamda yürütülebilecek araştırmalar ve gelecekte uygulamaya konulabilecek projeler” gibi konularda istişareler yapıldı.

Toplantıdaki değerlendirmeler sonucunda ilimizde Arıcılık faaliyetlerinin önemli olduğuna, ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında bu çalışmaların değerlendirilmesinin gerekliliğine, Artvin iline özgü balın coğrafi işaret alabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasına ve üniversitemizde Arıcılık faaliyetleriyle ilgili “Arıcılık Araştırma Merkezi” kurulmasına karar verildi. Diğer yandan ihtisas alanımız ile ilgili BAP ve TÜBİTAK proje sayılarının artırılmasının önemli olduğu ve öğretim üyelerimizin vereceği bu tür projelerin teşvik ve ödüllendirilebileceği belirtildi. Ayrıca, Üniversitemizin “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” alanında ihtisas üniversitesi seçilmesinin önemli olduğu, bu alanda yapılacak çalışmaları yalnızca belirli alanlardaki akademisyenlerimizin değil, tüm öğretim üyelerimizin benimsemesi ve sahiplenmesi gerektiği ifade edilerek ancak daha fazla kişinin katılımıyla araştırmalara devam edilmesi durumunda hedeflenen sonuçlara ulaşılabileceği konusunda ortak görüş bildirildi.