Üniversitemizde Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Bitki Gen Kaynakları Araştırma Laboratuvarı Faaliyete Geçti

31 Aralık 2020, Perşembe 1657

YÖK tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması” programında “Tıbbi Aromatik Bitkiler” alanında “İhtisas Üniversitesi” olarak seçilen Üniversitemizde, bu alanda bilimsel-akademik araştırma ve uygulamalara uygun ortam sağlamak ve destek vermek üzere faaliyete geçirilen Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Bitki Gen Kaynakları Araştırma Laboratuvarında 31 Aralık 2020 Perşembe günü tarihi itibarıyla bilimsel çalışmalar başladı.

 

Rektör Prof. Dr. Fahrettin TİLKİ; “Laboratuvarımız Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Alanında Çok Yönlü Kazanımları Beraberinde Getirecek”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, laboratuvarın üniversitemize ve Artvin’e hayırlı olmasını dileyerek, laboratuvarın kurulmasında destek olan, emeği geçen herkese teşekkür etti ve "laboratuvarın daha da geliştirilmesi yönünde çalışmalara devam edeceklerini ve bu aşamadan sonra “Tıbbi Aromatik Bitkiler” alanında ihtisas üniversitesi olarak belirlenen Üniversitemizin bu amacına yönelik olarak somut adımlar atması ile ilaç, kozmetik ve diğer bitkisel kaynaklı sanayi çeşitlerinin hammaddesini oluşturan tıbbi aromatik bitkilerin potansiyelinin belirlenmesi ve ekonomiye kazandırılması ile bölgesel ve ulusal düzeydeki hedeflere katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla bölgemizde yayılış gösteren tıbbi aromatik bitki türlerinin yararlılık potansiyelini araştırılması yönündeki çalışmalar hızlandırılacaktır. Bir sonraki adım olarak bölgesel kalkınmaya destek amacı ile yararlılık potansiyelleri tespit edilen tıbbi aromatik bitki çeşitlerinin üretimi bölge halkından istekli öncü üreticilere yaptırılacak, örnek bahçeler kurulacak/kurdurulacak ve sonrasında da üretim bölgenin geniş bir alanına yaygınlaştırılacaktır.” dedi.

Kompleks üretim teknikleri gerektirmeyen ürünlerin ticaretinin yapılabilmesi için bölge halkına çeşitli eğitimler verileceğini ve bölgesel girişimciliği arttırmak için farkındalık oluşturma çalışmalarına devam edileceğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Farkındalık oluşturmak ve bölge halkına yeni üretim alışkanlıkları kazandırmak için, seçilen ihtisas alanı ile ilgili yapılan araştırmalar ve tıbbi aromatik bitkilerle ilgili konularda seminer, kurs ve konferanslar düzenlenecektir. Üretimde bölgesel özellikleri öne çıkarmak için bölgemiz doğasının el değmemiş olması avantajını kullanarak hali hazırda tarımsal müdahaleye gerek olmadan yetişebilen bitkilerin belirli standartlara göre yetiştirilmesini teşvik ederek organik ürünler yetiştirilmesi sağlanacaktır. Nihai olarak elde edilen ürünlerin pazar rekabetini arttırmak ve ulusal bir farkındalık oluşturmak için tıbbi aromatik bitkiler alanında faaliyet gösteren üretici, toplayıcı, ihracatçı, sanayici, araştırmacı ve diğer tüm paydaşların koordinasyonunu sağlayacak bir sistem ve araştırma sonuçlarının pratiğe aktarılması için, araştırıcı-sanayici-üretici arasında bilgi akışını sağlayacak bilgi portal ağ sistemi oluşturulacaktır.” diye konuştu.

 

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet DEMİRALAY; “Laboratuvarımız Bölgesel Kalkınma Odaklı Çalışmalarına Başlamış Durumdadır”

Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Demiralay da konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede özetle şu ifadelere yer verdi:

“Biyoçeşitlilik ülkemizin paha biçilemeyen zenginliklerinden birisidir. Tıbbi aromatik bitkiler bu biyoçeşitliliğin içinde katma değer potansiyeli açısından önemli bir yere sahiptir. Artvin ilimiz sahip olduğu 355 tıbbi-aromatik bitki çeşidi ile günümüze kadar bölgesel kalkınma ölçeğinde değerlendirilmemiş yüksek bir potansiyele sahiptir. Bir örnek vermek gerekirse Artvin ili coğrafyasında sahip olduğu aroma ve tatları nedeniyle bölgeye özgü yaklaşık 70 armut ve elma çeşidi yetişmektedir. Özellikle bölgesel kalkınma açısından tıbbi aromatik bitkiler, hızlı bir şekilde katma değerli ürüne dönüşebilmesi ile yerel halkın desteklenmesine ve yönlendirilmesine imkan verebildiği için önemli bir enstrümandır. Bu sebeple böyle bir zenginliğin korunabilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi gerekmektedir. Tıbbi-aromatik bitkiler gibi kaynakların sürdürülebilir olması, koruma-kullanım dengesinin bilimsel olarak araştırılmasına ve profesyonel bir yönlendirme ile insanların kullanmasına bağlıdır.

Gelinen nokta itibariyle laboratuvarımız bölgesel kalkınma odaklı faaliyetlerine başlamış durumdadır. 2021 yılında da merkez laboratuvarı tıbbi-aromatik bitkilerde yeni etken madde araştırma çalışmalarına başlayacaktır. Laboratuvar, Üniversitemizin Seyitler Yerleşkesinde yaklaşık 2200 m2 kapalı alanı sahiptir.”