Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Projesi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

12 Ağustos 2018, Pazar 1543

Üniversitemiz bünyesinde kurulan ve tamamlanması yönünde çalışmaların devam ettirildiği Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin bilgilendirme toplantısı 10 Ağustos 2018 Cuma günü yapıldı.

Üniversitemiz Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi toplantı salonunda düzenlenen programa, Artvin Vali Vekili Arif Oltulu, AK Parti Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta, Vali Yardımcısı Adem Başoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG Vakfı) Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, bir önceki dönem AK Parti Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, geçtiğimiz dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ANG Vakfı yöneticileri, Üniversitemiz Orman Fakültesi akademisyenleri ve davetliler katıldı.

 

Prof. Dr. Fahrettin Tilki: “Botanik Bahçesi Projesiyle, Artvinimiz ve Üniversitemiz İçin Bir İlke İmza Attık”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinin hem Üniversitemiz hem de Artvin için bir ilk olma özelliğini taşıdığını bildirdi. Botanik Bahçesinin, gerek Artvin’in doğal bitki örtüsünün korunması gerekse kentin tanıtımına yapacağı katkılar nedeniyle önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Bugün burada, Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Projesini hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu proje, doğal zenginlikleri ve bitki örtüsü ile ülkemizin nadide illerinden biri olan Artvin’in bitki tür çeşitliliğinin korunması, sürekliliğin sağlanması ve araştırma ortamı oluşturması açısından çok önemli bir projedir. Son bir yıl içerisinde Üniversitemize kazandırdığımız yaklaşık 140 dönüm arazi üzerinde Botanik Bahçesinin kurulması yönündeki çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Üniversitemiz Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Rektör Danışmanı olarak bu projenin yürütücülüğünü yapmaktadır.

Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, endemik ve tehlike altında olan bitki türlerimizin korunması ve Ormancılık alanlarında akademik çalışmaların desteklenmesi açısından kentimize ve ülkemize değer katacak bir projedir. Bu projenin gerçekleşmesinde Üniversitemize maddi ve manevi destek sağlayan Ali Nihat Gökyiğit beyefendiye şükranlarımı sunuyorum. Botanik Bahçesinin ilimize ve Üniversitemize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen başta Artvin Valimiz Sayın Ömer Doğanay ve Dr. İsrafil Kışla olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

 

 

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu: “Botanik Bahçesi Çok Yönlü Kazanımları Beraberinde Getirecektir”

Projenin yürütücülüğünü yapan Üniversitemiz Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu da, Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Botanik Bahçesinin endemik tür çeşitliliği ve bitki taksonu yönünden ülkemizin en zengin ili olan Artvin’in bu bitki zenginliğinin korunmasına yönelik önemli bir proje olduğuna dikkat çekti.

Artvin’de son dönemlerde endüstriyel faaliyetlerin hız kazanması nedeniyle kentin doğal bitki örtüsünün olumsuz etkilendiğini bildiren Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, “Artvin, sadece endemik bitkilere değil nesli tükenmekte olan türlere de ev sahipliği yapmaktadır. İlimizin bu zenginliği, son zamanlarda artan enerji ve madencilik alanlarında yürütülen faaliyetlerden olumsuz etkilenmektedir. Bu bağlamda kentin idarecileri ile toplantılar gerçekleştirilmiş ve bitki-tür zenginliğinin korunması için nelerin yapılabileceği tartışılmıştır. Bu toplantılar neticesinde kent merkezine yakın bir alanda bir botanik bahçesi projesinin kurulması gerekliliği üzerinde hemfikir olunmuştur. Toplantılarda, endüstriyel faaliyetler, çevresel koşullar ve iklimsel değişimler nedeniyle tehdit altında olan bitki türlerinin, kurulacak Botanik Bahçesine taşınarak korunmaya alınması kararlaştırılmıştır.

Bu bağlamda ortak çalışmalar neticesinde hazırladığımız Botanik Bahçesi Projesi için adımlar hızlandırılmıştır. Çevresel faktörlerden dolayı tehdit altında olan türler ile nesli tükenmekte olan türler, öncelikle Üniversitemiz Orman Fakültesi Uygulama Serasında korumaya alınacak, akabinde Botanik Bahçesine taşınarak kalıcılığı sağlanacaktır.

Botanik Bahçesi Projesi sadece bitki türlerinin geleceğinin korunmasına değil aynı zamanda kentin turizm faaliyetlerinin desteklenmesine de çeşitli katkılar yapacaktır. Bu projenin tamamlanması ile birlikte vatandaşların gezebileceği, çeşitli rekreatif faaliyetlere katılabileceği bir ortam, kentin hemen yanı başında inşa edilmiş olacaktır. Botanik Bahçesi, hem odunsu bitkileri hem de otsu bitkileri içerisinde barındıracaktır. Bu bağlamda Üniversitemiz Botanik Bahçesi, bitki türü zenginliği açısından ülkemizin ve bölgenin zengin botanik bahçelerinden biri olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak, Botanik Bahçesi hem akademisyenler ve araştırmacılar için hem de bu alanda öğrenim görmekte olan öğrenciler için adeta doğal bir laboratuvar ve çalışma ortamı olacaktır.

Botanik Bahçesi Projemizin hayata geçirilmesinde bizlere her türlü desteği sunan ANG Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit beyefendiye, Artvin Valiliğimize, Belediyemize, milletvekillerimize ve Rektörlüğümüze teşekkür ederim” dedi.

Sunumun ardından Botanik Bahçesinin kurulması ve Üniversitemize kazandırılması yönünde destekçi olan ANG Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit’e plaketini Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki takdim etti. Programın akabinde katılımcılar Botanik Bahçesi alanını yakından görme imkanı buldu.