Borçka Demir Elması Tescil Edildi

24 Kasım 2022, Perşembe 176

Üniversitemiz Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinin (TABMER) başvuru sürecinde analizör paydaş kurum olarak aktif rol aldığı "Borçka Demir Elması" Coğrafik İşaret tescil süreci 01.09.2022 tarihinde başarıyla tamamlandı.

Üniversitemiz TABMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Demiralay meyvenin tescili ve analizleri hakkında yaptığı değerlendirmede Borçka Demir Elmasının Mahus communis L. çeşidi bir elma olduğuna ve ilçede uzun yıllardır üretildiğine dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Demiralay, “Borçka Demir Elmasının geçmişi eskiye dayanır. Borçka ilçesinin tarım ekonomisinde önemli bir yere sahiptir ve bu nedenlerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 1927 yılında yayımlanan “Şark Memleketlerimizden Artvin Vilayeti Hakkında Malumat-ı Umumiye” adlı eserde Borçka ilçesine bağlı köylerde bulunan ağaçlar hakkında bilgi verilmiş ve “Demir elması namı ile maruf elma meşhurdur.” ifadesine yer verilmiştir. Borçka Demir Elmasının güneş gören yerleri pembemsi-kırmızı, diğer yerleri yeşil renkte olup seyrek beneklidir. Elmanın ağırlığı 80-120 gr. arasındadır. Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi ile yapılan analizlere göre elmanın şeker miktarının düşük olduğu gözlemlenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Borçka Demir Elması tescil başvurusu ve künyesi  hakkında bilgi almak için;

AÇÜ TABMER