Artvin Çoruh Üniversitesinde, bölgenin önemli değerlerinden biri olan Çoruh somonunu tanıtmak ve öğrencilerin gastronomi alanındaki yetkinliklerini geliştirmek amacıyla “Çoruh’un İncisi; Somon Yemekleri Yarışması” düzenledi. Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından toplumsal katkı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yarışma, 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla 14 Kasım 2025 tarihinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Mutfağında yapıldı.
Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın’ın açılış konuşması ile başladı. Programda Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, Su Ürünleri Birliği Başkanı Önder Alkan ve Karadeniz Dernekler Konfederasyonu Başkanı Hızır Müslümoğlu’nun değerlendirmelerine yer verildi. Programın akademik sunum bölümünde ise Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, somonun sağlık açısından önemi, gastronomideki kullanım biçimleri ve Artvin somonunun özellikleri üzerine kapsamlı bir bilgilendirme yaptı.
Yaratıcı ve Yerel Lezzetler Jüri Tarafından Belirlendi
Yarışmada öğrenciler, Çoruh somonunu geleneksel ve modern yaklaşımlarla yorumlayarak özgün tabaklar ortaya koydu. Jüri tarafından öne çıkarılan bazı lezzetler şu şekilde oldu:
“Somonlu Karalahana Sarma, Tereyağlı Somon Pilavı, Somonlu Hamsili Pilav Versiyonu, Tütsülenmiş Somon ve Somon Pastırması, Somonlu Mısır Ekmeği ile İnovatif Tatlar”
Sunum estetiği, yerel malzeme kullanımı, teknik uygulama ve lezzet dengesi kriterleri üzerinden yapılan ve Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Aydın’ın da yer aldığı jüri değerlendirmesi sonucunda dereceye giren öğrenciler belirlendi. Yarışmada kategorilerinde derece alan öğrenciler şu şekilde;
Birinciler:
Melih Uzman, Serenay Bağ, Muhammed Özkınacı, Mert Sağıroğlu
İkinciler:
Ferhat Yıldız, Fikriye Güzel, Neşe Ataselim, Belinay Poyraz
Üçüncüler:
Duygu Yılmaz, Emre Pektekin, Arzu Şayir, Esma Bora
Ödül ve Belge Takdimi
Yarışmada derece alan öğrencilere ve katılımcılara şef bıçağı, doğrama tahtası ve çeşitli sürpriz hediyeler ile başarı ve katılım belgeleri Artvin Vali Yardımcısı İsmail Erdoğan, Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem ve Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Aydın ile davetli protokol tarafından takdim edildi.
Etkinlik, hazırlanan tabakların jüri ve davetliler tarafından tadılması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Bölgenin gastronomik değerlerinin görünür kılındığı yarışma, hem öğrencilerin uygulama becerilerini geliştirdi hem de Artvin somonunun tanıtımına önemli bir katkı sundu.