Erasmus+ KA220 HED Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Yeşil Kimya Uygulamaları Projesi Çevrim İçi Başlangıç Toplantısı Gerçekleştirildi

28 Şubat 2023, Salı 253

Üniversitemiz Dış İlişkiler Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yürütülmekte olan Erasmus+ KA220 HED Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Yeşil Kimya Uygulamaları Projesi Çevrim içi başlangıç toplantısı 27 Şubat 2023 tarihinde yapıldı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin’in de iştirak ettiği toplantıya, Erasmus+ Kurum Koordinatörü Dr. Öğr Üyesi Hakan Gültekin, Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Kemal Gümüş ve Erasmus+ Kurum Koordinatör Yrd. Öğr. Gör Hakan Taşkaya ile proje paydaş kurumlarından temsilciler katıldı.

Proje yönetiminden yapılan açıklamada proje hakkında şu bilgilendirmelere yer verildi:

“Erasmus+ KA220 HED Yeşil Kimya Uygulamaları Projesi Artvin bölgesinde yetişmekte olan iki adet tıbbi ve aromatik bitkinin yeşil kimya kapsamında işlenerek ve sağlık sektörüne kazandırılarak kapsül, merhem gibi ürünler ortaya çıkarmayı ve böylece bölgesel bir kalkınma hedeflemektedir. Proje bu amaç doğrultusunda yapılacak çalışmaları çalıştaylar, eğitimler, uluslararası sempozyumlar, makaleler aracılığı ile yaygınlaştırarak farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yapılacak çalışmalara bir örnek oluşturarak bu tür çalışmaların yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacaktır. Projenin laboratuvar çalışmalarına Üniversitemiz Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde başlanmıştır.

Projemiz de çalışması yapılacak olan tıbbi ve aromatik bitkiler;

Ruscus colchicus: Zermek, Hypericum androseamum L. :  Kamaniça 

Projemiz paydaşları kendi alanlarında önemli başarılara imza atmış ve yıllardır iş birliği içerisinde olduğumuz ortaklarımızdır.

Proje Ortakları: Vysoka Skola Chemıcko-Technologıcka V Praze (Çekya), Universitatea Dunarea De Jos Dın Galatı (Romanya), Universita Degli Studi Di Torino (İtalya), State Scientific Institution "Institute for Single Crystals" of NAS of Ukraine (Ukrayna), Agricultural University Of Georgıa (Gürcistan)”