Milli Hakimiyet ve Cumhuriyet

30 Ekim 2019, Çarşamba 638

Cumhuriyetimizin 96. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Üniversitemizde 30 Ekim 2019 tarihinde “Milli Hakimiyet ve Cumhuriyet” konulu panel düzenlendi. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından tertiplenen panele Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Nejla Günay ve Karadeniz Teknik Üniversitesi İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Üçüncü konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Nuri Yavuz, “devlet ve millet” mefhumları çerçevesinde cumhuriyetin toplumumuzda meydana getirdiği değişimleri değerlendirdi.

Prof. Dr. Nejla Günay da, Osmanlı Devletinin son dönemleri, Milli Mücadele Dönemi ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarında vatan topraklarında gelişen siyasi ve toplumsal olayları özetledi. Prof. Dr. Günay, düşman işgali ve baskısı altında adeta küllerinden canlanan bir toplumun cumhuriyeti sahiplenmesine dikkat çekti.

Prof. Dr. Uğur Üçüncü ise Cumhuriyetin uzun soluklu bir sürecin getirisi ve sonucu olduğunu aynı zamanda cumhuriyetin başlı başına bir kazanım olduğunu ifade etti.

Panel soru-cevap bölümü ile sona ererken Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Peker ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz tarafından konuk akademisyenlere plaket takdim edildi.