Orman Fakültesinde Orman ve Kırsal Alan Yangınlarına Müdahale - Gönüllü Eğitimi Gerçekleştirildi

22 Kasım 2023, Çarşamba 189

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile "Orman ve Kırsal Alan Yangınlarına Müdahale - Gönüllü Eğitimi" 22 Kasım 2023 Çarşamba günü Orman Fakültesinde düzenlendi.

Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Artvin MYO'nun Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programları öğrenci ve akademisyenlerin oluşturduğu yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen eğitimde, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sinan Güner'in takdim konuşmasının ardından Artvin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tekin IŞIK yaptığı konuşmada 2002 yılında mezun olduğu Orman Fakültesinin kendisi için bir gurur kaynağı olduğunu belirterek öğrencilere Artvin'deyken nerelerden faydanabilecekleri hakkında bilgi verdi.

Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Kemal ÇETİNER tarafından katılımcılara “Orman Yangınları ile Mücadele Gönüllüleri Eğitimi" projesi kapsamında yangın ve yanma bilgisi, orman yangınlarının başlangıç ve gelişim safhaları, orman yangını söndürme teknikleri, orman yangınları ile mücadelede dikkat edilmesi gereken hususlar gibi konularda bilgiler verildi. Yagın Gönüllülerin sayısının hızla arttığı vurgusunun yapıldığı eğitimde orman yangınları ile mücadelede toplumun bilinçlendirilmesinin önemi vurgulandı.  Çetiner, teorik eğitimde başarılı olup gönüllü olmak isteyen adaylara, Orman Genel Müdürlüğü tarafından Gönüllü Kimlik Kartı ile teçhizat verileceği, gönüllülerin Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan tatbikatlara katılacakları ve yangınlarda ihtiyaç duyulması halinde göreve çağrılacakları bilgisini paylaştı.

Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet YAVUZ, yangın esnasında en zor şeyin sadece yangını kontrol etmek olmadığını, yangın sahasındaki personel ve gönüllüleri de etkili bir şekilde yönetmek olduğunu ifade ederek onların sağlık, can ve mallarının da yangın amiri konumundaki orman işletme şeflerine yüklendiğini belirtti.

Eğitim, Orman Fakültesi bahçesinde uygulamalı olarak devam etti. Öğrenciler yangın çantasında bulunan ekipmanlar ve araçlar tanıtılıp, bir orman yangınında nasıl davranılması gerektiği ve orman yangınına nasıl müdahale edileceği ile ilgili uygulama gösterildi. Öğrencilerin yangın hortumu tutmayı ve basınçlı su dolu hortumu kontrol etmeyi öğrenmeleriyle eğitim sona erdi.