Üniversitemiz Mobilya ve Dekorasyon Atölyesi Çalışmaları TRT Haber'de

16 Nisan 2021, Cuma 462

Artvin Çoruh Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü,  Şehitlik Köyü Camii’nin minberi ve mihrabı dışında ana kapının tasarımını da yaparak katkı sağladı.

Şehzadeler diyarı Amasya’nın simge eserlerinden biri olan Mehmet Paşa Camii, Artvin’de yapımı tamamlanan Şehitlik Köyü Camii’ne ilham oldu. Osmanlı mimarisi örnek alınarak yapılan Şehitlik Köyü Camii’nin tasarımına ise Artvin Çoruh Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Öğretim Görevlileri Osman Çakıroğlu ve Gökhan Bayyurt katkı sağladı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Osman Çakıroğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Artvin’imizde yeni yapılan bir camimiz var ve bu camimizde geleneksel mimari ve eski Osmanlı mimarisinden esinlenerek bir minber, bir dış ana kapı, bir mihrap yapma isteği doğmuştu. Artvin Çoruh Üniversitesi olarak biz de bu camimize katkıda bulunduk. Örnek olarak Amasya’da bulunan Mehmet Paşa Camii’ni örnek aldık. Mehmet Paşa Camii, Amasya şehzadeler kenti Amasya’da bulunmaktadır. II. Beyazıt döneminde Şehzade Ahmet’in lalası Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış bir camidir. Mehmet Paşa Camii’nin minberi Osmanlı figürlerinin sergilendiği en nadide minberlerden biridir, biz de onu örnek aldık. Şehitlik Köyü Camii’nin mihrabında da yine o figürleri, desenleri ve İslami arabesk sanatını kullanarak Mehmet Paşa Camii’nin figürlerini ön plana çıkarmaya çalıştık. Yaklaşık olarak 5 aylık bir zamanda yüzde 80’ini bitirdik. Bu minberde, mihrapta, dış ana kapılarda, süslemelerde ve bezemelerde; iki öğretim görevlimizin -Gökhan Hocamız ve ben-, tekniker arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin emekleri var. Bu süreçte ekibimizle iş birliği içerisinde çalışarak güzel bir eser çıkarmaya çalıştık.” dedi.

Minberin yaklaşık olarak kubbeyle birlikte 7 metre boyunda, 5 metre eninde olduğunu belirten Çakıroğlu: “Ecdadımız 15. yüzyılda beyaz ve yeşil mermer kullanarak taş ve mermer işçiliği üzerinde yoğunlaşmış, biz ise bu camimizde ahşap işçiliğini ön plana çıkardık.” ifadelerini kullandı.

Çakıroğlu açıklamasının sonunda: “Artvin Çoruh Üniversitesi olarak üstlendiğimiz Şehitlik Köyü Camii’mizin minberi ve mihrabı dışında ana kapımızın tasarımını da yapmış bulunuyoruz. Ana kapımız 3.40 boyunda 150 cm eninde olmakla birlikte tamamen masif ağaç kullanılarak tasarlanmıştır. Kapının ham maddesi olarak sapelli ağacı ve dış budak ağacından yararlanılmıştır. Kapıda bulunan motifleri tasarlarken minberdeki motifleri, İslami figürleri, İslami arabesk sanatını ve Şelçuklu mimarisinden yararlandık. Bu tasarımımızda üst tarafta bulunan âyet-i kerimede “Ey bütün kapıları açan Allah’ım, bize hayırlı kapılar aç.” manasında bir işleme yaptık. Bu işleme tamamen el işçiliği ve dış budak ağacından yapılmış bir işlemdir” ifadelerine yer verdi.

Mehmet Paşa Camii – Amasya (bilgi)

15. yüzyılda temelleri atılan Mehmet Paşa Camii, II. Beyazıt döneminde oğlu şehzade Ahmed’in lalası Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. İçerisindeki minberin ihtişamı ön plana çıkmaktadır. Yeşil ve Beyaz mermer üzerine taş işçiliği uygulanarak çeşitli figürlerle (yaprak, dal, çiçek) İslami arabesk sanatı icra edilmiştir.

Minberin kapısı çok değerli olduğundan bu kapı yerinden sökülüp İngiltere’ye kaçılırmış daha sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından geri alınarak Ankara Vakıflar Müdürlüğünde sergilenmektedir.

Çalışmalar TRT Haber'de Yayınlandı

Üniversitemiz Mobilya ve Dekorasyon Bölümünün Şehitlik Camii'nde gerçekleştirdiği ahşap işlemeciliği TRT Haber'e de konu oldu.