Üniversitemizde “15 Temmuz, Kudüs, Evrensel Terör” Temalı Sanat Sergisi Açıldı

14 Temmuz 2019, Pazar 403

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri kapsamında, Üniversitemizde “15 Temmuz, Kudüs, Evrensel Terör” temalı sanat sergisi açıldı. Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. Arş. Gör. Kemal Sağlam’ın üç boyutlu tablolarının yer aldığı sergiye katılım oldukça yoğundu. Serginin açılışına Vali Yılmaz Doruk ve Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki ile protokolden katılımcılar, şehit aileleri ve yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Üniversitemiz Merkez Yerleşkesi Asma Köprüde düzenlenen serginin açılış merasiminde kurdele kesmek yerine, 15 Temmuz gecesinde kararlılığı ve azmi sayesinde kelepçelerini parçalayan, prangalarını kıran bir milletin cesaretinin ve kahramanlığının temsili olarak zincir kesimi gerçekleştirildi.

Serginin açılışında kısa bir değerlendirmede bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlamaları çerçevesinde bu yıl farklı bir konseptte etkinlik yapmayı kararlaştırdık.  Milletimizin iç  ve dış mihraklara karşı dik duruşunun simgesi olan bir kahramanlık timsali 15 Temmuz Ruhunu bu kez sanat eserleri vasıtasıyla katılımcılara aktarmak istedik. Bu bağlamda sanatçı kardeşimiz Kemal Sağlam’ın el emeği göz nuru eserleri katılımcıların karşısına çıkıyor. Üniversitemizde 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü etkinlikleri çerçevesinde konferans ve söyleşilere de yer vererek şehitlerimize rahmet, gazilerimize şükranlarımızı sunmak istiyoruz. 15 Temmuz ruhunun genç beyinlere nakşedilmesi ve 15 Temmuz hain darbe girişimini unutturmama noktasında çabalarımız devam edecek” dedi.

Açılış merasiminin ardından protokol ve katılımcılar eserleri inceledi ve akabinde Üniversitemiz sosyal tesislerinde şehit aileleri, gazilerimiz ve misafirlerle birlikte yemek programına geçildi. Buradaki programda kısa bir değerlendirmede bulunan Vali Yılmaz Doruk, 15 Temmuz’un bir milletin kararlılığının ve cesaretinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. 15 Temmuz’da ülkemiz aleyhine oynanan oyunlara tepki gösterildiğinin altını çizen Vali Yılmaz Doruk, “Ülkemize, bu güzel vatanımıza yönelik bir işgalin öncüsü olarak değerlendirebileceğimiz hain kalkışma, milletimizin dik duruşu sayesinde bertaraf edilmiştir. 15 Temmuz gecesinde bu kahraman millet, milli birlik ve beraberliğimizi hiçbir gücün bozamayacağına dair net bir şekilde mesaj vermiştir. 15 Temmuz unutulmamalıdır. Bize düşen görev 15 Temmuz Ruhunu yaşatmak ve yeni nesillere aktarmaktır” dedi.

Sanatçı Dr. Arş Gör. Kemal Sağlam da sergi hakkında özetle şu değerlendirmelere yer verdi: “Sergi, konsept olarak 15 Temmuz’u farklı imgelem yöntemi ile anlatmak, Kudüs’te işlenen zulme dikkat çekmek ve dünyanın çeşitli bölgelerinde cereyan eden terör olaylarına tepki göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Eserler aynı zamanda dünya üzerinde sistematik olarak devam ettirilen her türlü zulme karşı bir isyanın bir haykırışın temsilidir. Tablolar üç boyutlu düzleme taşınmakla kalmayıp aynı zamanda ayna parçacıkları vasıtasıyla eseri inceleyeni konunun içerisine birebir dahil etmektedir. Biz bunu kısaca sanat eserinde beşinci boyut unsurlarının devreye girmesi olarak adlandırabiliriz.”